Een netto short-positie is een positie die een belegger heeft nadat hij zijn long-positie gesaldeerd heeft met zijn short-positie.

Shortpositie melden
Een positie moet gemeld worden bij het bereiken van 0,2% en elke 0,1% daarboven van het geplaatste kapitaal.

Meldingen vanaf 0,5% en elke 0,1% daarboven worden openbaar gemaakt via het register short selling.

Ook netto shortposities in overheidsschulden moeten bij het over- of onderschrijden van bepaalde drempelwaarden gemeld worden. Deze worden niet openbaar gemaakt.

Vrijstelling van meldingsplicht
Market makers en primary dealers kunnen eventueel vrijgesteld worden van de meldingsplicht van netto short-posities. Om hiervoor in aanmerking te komen, kunt u een aanvraag doen via een formulier en hierbij relevante documenten meesturen. Zie onder Aanvragen.

 

Geen bijzonderheden.


 

Voor deze dienst worden geen kosten in rekening gebracht.

 

U moet uw melding doorgeven via Loket AFM. Voor Loket AFM heeft u aparte inloggegevens nodig. Deze heeft u ooit eerder per mail ontvangen of kunt u aanvragen via loket@afm.nl.

Als u vragen heeft over de toegang tot Loket AFM of vragen over de melding, dan kunt u een mail sturen naar
melden@afm.nl

Alleen wanneer het Loket AFM niet beschikbaar is, kunt u gebruik maken van het onderstaande formulier (Notification form netto short position in shares).

Formulieren
Cancellations van meldingen als ook meldingen in short posities in overheidsschulden zijn niet beschikbaar via Loket AFM. Voor deze meldingen dient u gebruik te maken van het juiste formulier hieronder.

 

Vrijstelling
Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling van deze meldingsplicht kunnen market makers en primary dealers onderstaande formulieren gebruiken.


Vragen
Vragen kunt u per mail stellen via melden@afm.nl
 

Digitaal loket


Zoeken in loketInloggen


Meer informatie

Als u inlogt, verklaart u zich akkoord met de algemene voorwaarden inlogdiensten.


Mijn loket


U moet ingelogd zijn om Mijn loket te kunnen raadplegen.

Meer informatie